Houtskeletbouw

Ecologisch bouwen met houtskeletbouw

Hout is een natuurlijk materiaal dat relatief weinig energie vereist om te verwerken.

Houtskeletbouw is de bouwmethode bij uitstek om een energiezuinige woning te realiseren.

De houten binnenstructuur biedt veel meer ruimte en mogelijkheden om maximaal te isoleren.  Bovendien komen thermische onderbrekingen – de zogeheten koudebruggen – veel minder voor dan bij traditionele woningen. Op zichzelf heeft hout – in tegenstelling tot baksteen – dankzij zijn cellenstructuur al sterk isolerende eigenschappen.

Je hoeft niet bang te zijn dat het hout van een houtskeletbouw woning snel zal worden aangetast. Alvorens men met het bouwen begint wordt het hout namelijk behandeld om zo de natuurlijke weerstand tegen schimmels, zwammen en ongedierte te verhogen. De levensduur van een houtskeletbouw woning wordt op die manier aanzienlijk verbeterd!

De opbouw van een houtskeletbouw woning

Wat de basis betreft, verschilt houtskeletbouw bijna niet van de klassieke woningbouw. Zo worden de funderingen en de kelder bij houtskeletbouw op traditionele wijze gebouwd, maar kan je eventueel wel besparen op de funderingen. Dit hangt af van de afwerking: gebeurt de buitenafwerking bijvoorbeeld in hout, dan moeten de funderingen minder draagkrachtig zijn.

De volgende stap in de houtskeletbouw bestaat uit het optrekken van een houtskelet waartegen plaatmateriaal bevestigd wordt. Hiertussen plaatst men isolatiemateriaal, met aan de binnenzijde een dampscherm om condensatie- en vochtproblemen te voorkomen. Verder bestaan ook het daktimmerwerk en de draagvloeren van een houtskeletbouw woning uit hout, hoewel dit ook kan in beton.

Brandveilig

Houtskeletbouw wordt meestal ten onrechte als brandonveilig beschouwd. Bij brand is de verkoolde laag die aan de buitenkant van het hout ontstaat echter een ideale beschermingslaag die een snelle uitbreiding van de brand tegenhoudt. Bovendien wordt het geraamte nog eens behandeld om de vuurvastheid te verbeteren en beschermd met gipsplaten.

Hout is dus zeker niet minder brandveilig dan andere materialen.

Over houtskeletbouw

Houtskeletbouw is niets nieuws onder de zon. In de Verenigde Staten en in Scandinavische landen wordt deze bouwmethode al decennia lang toegepast en ook in ons Belgenlandje kiezen steeds meer mensen voor een houten woning. Hoewel de Belg volgens het spreekwoord met een baksteen in de maag werd geboren, wil men immers steeds vaker het onderste uit de kan halen om energie te besparen. Ook om ecologische redenen wordt houtskeletbouw steeds populairder.

Voordelen van houtskeletbouw

Geen beperkingen

Een andere troef is dat houtskeletbouw zowat elke mogelijke bouwstijl aankan, omdat er (bijna) geen architecturale beperkingen zijn. Zowel de binnen- als de buitenzijde van een houtskeletbouw woning kan dan ook volledig naar jouw wens worden afgewerkt. Zo zal men in landelijke of bosrijke gebieden het hout vaak zichtbaar laten, terwijl er in de meer stedelijke gebieden eerder een gevelsteen rond het houtskelet zal worden opgetrokken. Op deze manier is de houtskeletbouw woning niet meer te onderscheiden van een traditioneel gemetste woning

Bouwpremies

Energiezuinige bouwtechnieken geven recht op verschillende premies. Kijk even op de website van de Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid voor meer informatie hierover.

Prijs/kwaliteit

Houtskeletbouw is niet goedkoper dan een traditionele woning. U krijgt wel meer waar voor uw geld: een duurzame woning van hoge kwaliteit. Kortom, een prima prijs-kwaliteitverhouding.

Een korte bouwtermijn

Een groot voordeel van houtskeletbouw is de korte bouwtermijn. Dat hout op zich een licht en vrij gemakkelijk verwerkbaar materiaal is versterkt dit voordeel alleen maar.
Bovendien wordt er geen water gebruikt bij de opbouw zodat je geen rekening moet houden met bouwvocht en sneller kan overgaan tot het afwerken van je stekje.

Hulp nodig bij uw nieuwbouw of verbouwing?  Neem vrijblijvend contact met ons op.
Contacteer ons

XYZ Construct , uw partner in ...

  • Bouwcoördinatie & projectmanagement
  • 3D & 2D modulaire houtbouw
  • Isolatie door inblazen van strovlokken 
  • Houten gevelbekleding
  • Houten terrassen en bijgebouwen
  • ...

XYZ Construct - Vierbunderstraat 24 - 9860 Oosterzele

0479/882.815 - info@xyzconstruct.be